FÅ‘oldal » Egészség blog » Karácsonyi Testszerviz Receptek


Karácsonyi Testszerviz Receptek

Feltöltötte: Burget Péter, 2015-12-09 14:48:33

Az alábbiakban közölt receptek a Testszerviz technológia elveinek megfelelÅ‘en íródtak. Egészségesek, rendkívül finomak és minden alkotó elemükben igazi táplálékot adnak az emberi testnek. Nagyon Boldog Karácsonyt kívánunk és egy sokkal egészségesebb Sikeres Új Évet!

SütÅ‘tökkrém-leves pirított tökmaggal, tökmagolajjal és napraforgó csírával

 Hozzávalók:

1 kg érett sütÅ‘tök

1 fej vöröshagyma

50 gramm vaj

1 darab narancs leve

10 gramm friss gyömbér

1 darab vanília rúd

Tengeri só – ízlés szerint

Friss chili – ízlés szerint 1-2 kimagozva

1 darab alma

1 darab sárgarépa

1 egész fahéj

5 dkg hántolt tökmag

3 dl tejszín

1 dl tökmagolaj

1 doboz napraforgó csíra

Elkészítés:

A sütÅ‘tököt feldaraboljuk, tepsibe tesszük és  megsütjük 180 fokos sütÅ‘ben addig, amíg teljesen meg nem puhul.  Közben a zöldségeket és gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymás (1-2 cm) vajon megpároljuk. Amikor kész, hozzá adjuk a sárgarépát karikára vágva és addig pároljuk lassú tűzön, amíg a répa puha nem lesz. Ekkor bele tesszük a megsült, és a héjából kanállal kikapart  sütÅ‘tököt, a felkockázott kimagozott  almát és az összes fűszert. Felöntjük 1,5 liter vízzel és ízlés szerint megsózzuk. (Az édes íz miatt az átlagosnál talán kicsit több só kell bele, hogy meg legyen a két íz között az egyensúly.) Amikor minden zöldség és gyümölcs megpuhult, egy botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Ha tökéletességre törekszünk, akkor egyszer átszűrjük egy apró lyukú szűrÅ‘n is . Hozzáadjuk a narancs levét és a tejszínt és további 1-2 percig összeforraljuk.

Tálaláskor a tányérban meglocsoljuk tökmagolajjal, meghintjük pirított tökmaggal és friss napraforgócsírát szórunk a tetejére.

Ha szeretnél jobb fizikai állapotot 2016-ra, jelentkezz és töltsd ki egészség tesztünket!

 

Egyben sült kacsa almával, szilvával, naranccsal 4-6 személy

Hozzávalók:

1 egész pecsenyekacsa – 1,8 – 2,2 kilós

5-6 szem szilva, vagy aszalt szilva

3 darab alma

2 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

2 dl vörösbor (elhagyható, forralás hatására az alkohol távozik)

1 kg narancs

4-5 deka Xilit, (vagy Eritrit)

1 citrom leve

Kakukkfű, oregano, bazsalikom friss keveréke

tengeri só

frissen Å‘rölt feketebors

Elkészítés:

A kacsát alaposan megmossuk, gondosan megtisztítjuk. Sóval, frissen Å‘rölt borssal és a friss fűszerekkel alaposan, kívül-belül bedörzsöljük. Hegyes késsel megszúrjuk néhány vastagabb helyen (például mell, comb) és a bÅ‘re alá betűzdeljük a fokhagymagerezdeket akár némi fűszernövény kíséretében is (ezzel fűszeresebbé tehetjük). Ezután a cikkekre vágott almával és a kimagozott aszalt szilvával kitömjük a hasüregét. Hústűvel, bambusznyárssal, vagy csak egyszerűen madzaggal (cukorspárga) összetűzzük, összevarrjuk.

Vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával és a maradék gyümölccsel (a narancs kivételével) megágyazunk a kacsának egy erre alkalmas, lefedhetÅ‘, mély edényben. Ajánlom a Római, vagy Pataki tálat, de egy jénai edény is alkalmas erre. 1 dl vörösbort, sót, borsot, friss fűszereket teszünk alá és ráhelyezzük a megtöltött kacsát. ElÅ‘melegített sütÅ‘ben 170-180 fokon 1,5-2 óra alatt lefedve, de néhányszor (30-40 percenként) meglocsolva készre sütjük az alábbiak szerint. Az utolsó fázisban, amikor a hús érezhetÅ‘en puha, ezt egy villa vagy hús villa segítségével megnézhetjük,fedÅ‘ nélkül sütjük a befejezésig.

Közben megsikáljuk folyó víz alatt a narancsokat és burgonya hámozóval lehámozzuk a héját két darabnak. A többit késsel, vastagon meghámozva karikára szeleteljük és félre tesszük.

A mártást akkor készítjük el, amikor a kacsa már puha a sütÅ‘ tálban. Ekkor levesszük a tetejét és óvatosan kiszedjük a vele sült zöldségeket, gyümölcsöket.

A  vágott narancs héját és a narancs szeleteket beletesszük a mártásunkba és 1-2 percig forraljuk. Utána lassú tűzön hideg vaj kockákkal (kb. 5-6 dkg), besűrítjük, sózzuk, borsozzuk (ha van rózsa borsunk azzal még finomabbá tehetjük, de a frissen Å‘rölt fekete bors is tökéletes hozzá). Az állaga krémes tejszín sűrűségű legyen. Ez a sűrítési eljárás a francia konyha egyik alapja. Egy evÅ‘kanál mézet  egy edényben megkaramellizálunk. A kacsa alól kivett zöldségeket  rátesszük, és felöntjük pár csepp borecettel vagy sötét balzsamecettel. Hozzáadunk 2dl  narancs levét és jól összeforraljuk. Átszűrjük úgy, hogy közben óvatosan a zöldségek-gyümölcsök levét is kinyomkodjuk egy kanál segítségével.

A kacsát tovább sütjük fedÅ‘ nélkül még 20-30 percig, amíg teljesen piros, ropogós nem lesz.

Közben készíthetünk mellé köretnek párolt káposztát almával, fahéjjal, vagy megcsinálhatjuk az alábbi köretet is.

Tálalás elÅ‘tt a mártásba beletesszük a narancsszeleteket és együtt felmelegítve tálaljuk.

 Még ropogósabb lehet a kacsa, hogyha az utolsó 10-15 percben erÅ‘sen sós vízzel meglocsoljuk.

Ha szeretnél jobb fizikai állapotot 2016-ra, jelentkezz és töltsd ki egészség tesztünket!

 

Téli sült zöldségek (4-6 személyre)

Hozzávalók:

Lilahagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, angol zeller (halványító zeller), gyökér, karalábé, cékla, sütÅ‘tök.

extra szűz oliva olaj

tárkony, bazsalikom – frissen a legjobb, de lehet szárított is

Elkészítés:

Minden zöldségbÅ‘l nagyjából 1:1 arányban válogassunk. Hámozzuk meg Å‘ket (kivéve a halványító zellert) és vágjuk fel Å‘ket megközelítÅ‘leg azonos méretűre (2-3 centis kockákra, vagy háromszögekre).

Locsoljuk meg olivaolajjal, sózzuk, fűszerezzük és 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. ( Jó tanács! Amennyiben szárított fűszert használunk azt a nyers zöldségekre tegyük sütés elÅ‘tt, ha frisset, akkor a sütést befejezve a sütÅ‘bÅ‘l kivéve, még melegen keverjük hozzá.

Tipp!

  • A sütÅ‘tököt , mivel nagyon gyorsan megpuhul és nem akarjuk ,hogy pépes legyen ezért az utolsó 10 percben tegyük hozzá a már félig, háromnegyedig megsült zöldségeinkhez.
  • Másnap kiváló sült-zöldség saláta, amelyet balzsamecettel meglocsolva tehetünk még ízletesebbé.

Ha szeretnél jobb fizikai állapotot 2016-ra, jelentkezz és töltsd ki egészség tesztünket!

 

Sült céklasaláta grillezett kecskesajttal

Hozzávalók:

1 kg cékla

1 db vöröshagyma

3 darab babérlevél

1 evÅ‘kanál sárga mustármag

1 evÅ‘kanál tárkony

1dl oliva olaj

1,5 dl balzsamecet

1,5dl méz

Elkészítés:

A megmosott céklát feltesszük fÅ‘ni egy lábosba. Amikor félpuha, hideg vízzel lehűtjük és meghámozzuk. Egyenletes darabokra vágva (például kis cikkekre) beletesszük egy tepsibe, sózzuk, rászórjuk a fűszereket, a 3-4 mm-es karikákra vágott vöröshagymát és meglocsoljuk olíva olajjal, kicsit átkeverjük. 150 fokon 50 percig sütjük. Ahogy elkészült, ráöntjük a mézet és a balzsamecetet. Jól összekeverjük (a babérlevelet kidobjuk), hidegen tálaljuk. Frissen ropogósra sült kecske camembert-rel tökéletes párosítás, de más grillezhetÅ‘ sajt is megfelel hozzá. Halhoz, köretnek is adható, vagy éppen vágott, friss salátával és tépett mozzarellával egy könnyű vacsora is lehet.

Ha szertnél jobb fizikai állapotot 2016-ra, jelentkezz és töltsd ki egészség tesztünket!

 

 

Joghurtos, narancsos máktorta 12 szeletes  28-30 cm-es torta formához

Hozzávalók:

Krémhez:

0,5 liter laktózmentes joghurt (vagy biojoghurt)

0,5 liter laktózmentes habtejszín

3 darab narancs frissen facsart leve és lereszelt héja

20 gramm darált mák

15 gramm Xilit

2,5 gramm zselatinpor (púpos evÅ‘kanál)

Tésztához:

100 gramm darált mák

5 gramm hántolt, darált tökmag

5 darab tojás

5 gramm Xilit (vagy Eritrit, vagy Steviapor)

Citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütÅ‘t 170 C fokra elÅ‘melegítjük, szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét betesszük a hűtÅ‘be. A tojássárgáját és a Xilit-et mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált mákot és az Å‘rölt tökmagot. (A tökmagot egy aprító gép, egy kávédaráló, vagy egyszerűen egy kÅ‘ mozsár segítségével mákszem nagyságúra darálhatjuk.) Beletesszük a gondosan megmosott citrom hajszál vékonyan reszelt héját, (úgy , hogy a fehér része ne kerüljön bele). Kivesszük a tojás fehérjét a hűtÅ‘bÅ‘l és kemény habbá verjük. A felvert tojás fehérjét két részletben folyamatos, lassú keverés mellett hozzáadjuk a masszához. Ehhez a keveréshez ne használjunk robot gépet, hanem inkább fakanalat, és óvatosan keverjük. Ugyanis a felvert tojás fehérjében lévÅ‘ levegÅ‘ fogja nekünk megadni azt, hogy a sütemény tésztája könnyű és levegÅ‘s legyen.

A torta formát (körülbelül 30 cm átmérÅ‘jűt) sütÅ‘ papírral kibéleljük és az alját kicsit megvajazzuk. A könnyű, habos tésztát egy habkártya segítségével egyenletesen szétoszlatjuk a forma alján. Az elÅ‘melegített sütÅ‘ben 25-30 percig sütjük légkeverés nélkül.

Ahogy megsült a tészta, hozzálátunk a joghurthab elkészítéséhez.

Alaposan megmossuk és lereszeljük 3-4 darab narancs héját és kifacsarjunk 3 dl narancs levét és egy kisebb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a Xilitet és a zselatint és körülbelül 6-8 percig folyamatos keverés mellett forraljuk. Amikor körülbelül 2 decire visszaforrt, félretesszük, de nem hűtjük ki. Amennyiben kihűl, újra fel kell majd melegíteni. Felverjük a tejszínhabot. Erre a legalkalmasabb a habszifon, de ha ez nincsen, akkor tálas mixerrel, vagy kézi mixerrel is felverhetjük. Amikor kész, hozzáadjuk a joghurtot, és egyenletesen elkeverjük. Kiveszünk 2-3 decit a habos joghurtunkból és belekeverjük a meleg!, zselatinos narancslébe. Ha kész a hÅ‘ kiegyenlítés (azaz a joghurt felmelegedett és a zselatin lehűlt kicsit), akkor folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a habos joghurthoz. Gyorsan ráöntjük a közben megsült és kihűlt tészta alapunkra  az egészet és hűtÅ‘be tesszük 1-2 órára. Amikor kihűlt (tapintásra is érezhetÅ‘en megdermedt), akkor éles késsel óvatosan körbevágjuk, és 12 egyforma szeletet vágunk belÅ‘le.

Izgalmasabbá tehetjük pár szem friss piros bogyós gyümölccsel is például  szederrel, áfonyával  vagy málnával.

Ha szeretnél jobb fizikai állapotot 2016-ra, jelentkezz és töltsd ki egészség tesztünket!




(Ha nincs Facebook hozzáférésed és nem akarsz egyet létrehozni, küldd el nekünk az üzeneted és mi feltesszük.)

62 éves vagyok...

Feltöltötte: Burget Péter, 2016-04-18 15:48:18

62 éves vagyok. Életem során elvétve szedtem gyógyszert.

Tovább olvasom...


A sors fintora?

Feltöltötte: Burget Péter, 2016-04-14 15:21:48

Korábban már írtam arról, hogy a máj a szervezet kommunikációs központja, kb 1.2-1.5 kilós nagy belsÅ‘ szerv. Hormonokat termel, illetve ...

Tovább olvasom...


További blog bejegyzések...


Jelentkezzen egy ingyenes konzultációs beszélgetésre!

Töltse ki ingyenes tesztünket:

Készítette:

Webtrex.hu