Mitől nagyszerű sport a kézilabda?

A kézilabda egy intenzív, gyors és izgalmas csapatsport, amely egyaránt számos kihívást és fordulatot tartogat mind a játékosok, mind pedig a nézők számára. A játék során két csapat küzd egymás ellen, és céljuk, hogy minél több gólt tudjanak bedobni a másik csapat kapujába. A sport nagy hangsúlyt fektet a technikai tudásra, az ügyességre és az együttműködésre, így a játékosoknak sok különböző képességre van szükségük ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

A kézilabda világszerte kiemelkedő népszerűségű sportág. Lehetőséget kínál a játékosoknak arra, hogy nemzetközi versenyeken vegyenek részt, valamint kulturális tapasztalatokat szerezzenek. A sport emellett remek lehetőséget jelent az egészséges életmód fenntartására is, mivel a játék során az egész test megdolgozik, és a játékosoknak ki kell állniuk az intenzív fizikai megterhelést. Ezeken felül is rengeteg ok van még, amik kiemlekedően izgalmas sportággá varázsolják a kézilabdát. Mi pedig igyekszünk mindet bemutatni Neked, tarts velünk, már kezdjük is!

Rengeteg gól – Egy mérkőzés sem fulladhat unalomba…

A foci ellen az egyik legfőbb ellenérv az unalomba fulladt gól nélküli mérkőzések szokott lenni. Na, ezt a képzilabda alaposan kiiktatta, hiszen itt a 20-30 gól az az alap, az még egy kevés gólos mérkőzésnek mondható. Nem ritka az sem, hogy mindkét csapat 30 gól fölött termel, persze ez már tényleg csak a legjobban támadó - vagy épp a legrosszabbul védekező? - csapatokra jellemző általában.

Kézilabdában biztosan nem fogunk gól nélküli mérkőzést látni életünk során. Ahhoz egyszerűen annyi véletlennek kellene születnie, ami 60 percen keresztül - ráadásul egy kisebb szünettel egybekötve - a realitás talaján maradva egészen egyszerűen elképzelhetetlen. Semmi esély nincs egy gól nélküli kézilabda mérkőzésre, és ez a sportág egyik legnagyobb pozitívuma.

A rengeteg gól ráadásul számos fontos szempontból válik vonzóvá az egyszeri sportrajongók és az elhivatott kézilabda fanok körében egyaránt. Izgalmak, fordulatok, látványos megoldások, a szurkolói élmény végletekig fokozása, ez mind-mind a rengeteg gólnak - is - köszönhető. E mellett pedig nem lehet szó nélkül elmennie egyetlen sportrajongónak sem.

Intenzív játék – Kézilabdában sosincs megállás!

A kézilabda tényleg egy folyamatosan pörgő sportág, és erre nincs is jobb példa, mint a bíró által jegyzett “passzív játék” fogalma. Itt tényleg a támadás és a gólszerzés a csapatok elsődleges feladata. A parkold le a buszt stratégia itt nem tud sikerrel érvényesülni, hiszen előbb-utóbb a legkomolyabb védelmet is fel fogják törni a támadók.

Ehhez nyújt segítséget a kézilabda alapszabálya is, ami abszolút a támadó játékot preferálja. Ha egy csapat tiki-taka módra csak a félpályán passzolgatna ide-oda, a bíró felteszi a kezét. Ezzel jelzi, hogy a játék túl passzív, nem haladnak előre, nem csinálnak úgy, mint aki legalább meg szeretné próbálni a gólszerzést. Röviden és tömören: a bíró szól, hogy heló, gyerekek, támadjunk már.

Ha a csapat figyelmen kívül hagyja a bírói intelmet, akkor a játékvezető elveszi a labdát a passzív féltől, és a másik csapatnak ajándékozza azt. Ők pedig támadhatnak, és ezzel előnybe kerülhetnek. A kézilabda pedig pont ezért izgalmas: nem lehet megúszni, itt tényleg folyamatosan támadni kell, különben esélyed sem lesz.

A színtiszta játékidő fontossága – Itt aztán nem lesz időhúzás!

Fociban óriási probléma a rengeteg színészkedés, az időhúzás, az álló játék… Kézilabdában ilyen probléma nincs, ezt már rég kivédte ez a sportág. Itt ugyanis, ha a játékvezető megállítja a játékot, akkor nem csak a játékot, hanem azzal együtt az órát is megállítja. Így pedig nincs szükség körülbelüli, “talán kábé esetleg lehet hogy nagyjából pont annyi” hosszabbításokra.

Itt tényleg annyit játszanak, amennyi a megadott játékidő, és ez tiszta játékidő is marad. Ha nincs játék, nem pörög az idő. Itt a védekező csapat nem tudja kidobni a labdát a stadionból, abban reménykedve, hogy ezzel is nyer pár percet. Amint elhagyja a labda a játékteret, az óra megáll, és csak akkor indul újra, amint a csapatok újra játékba avatkoznak.

Fordulatok és izgalmak – Hiba előre leírni egy csapatot

A fentebbiekből már adja magát a dolog, és picit már céloztunk is rá. A kézilabda tényleg egy olyan sportág, ami izgalmas mérkőzésekkel örvendezteti meg a szurkolókat. Számos alkalommal hihetjük azt egy-egy mérkőzésről, hogy hát ez már lefutott, megvan az eredmény, felesleges tovább nézni. A csapat ezt már megnyerte, innen nincs visszaút. A probléma akkor kezdődik, ha a nyerésre álló fél is elhiszi magáról mindezt.

Ilyenkor ez ugyanis azonnal visszaüthet, főleg ha megvan a vesztésre álló fél mentális ereje. Ha vissza tudnak jönni a meccsbe, ezt akár pár perc alatt megtehetik, észszerű hátrányban legalábbis. Aztán már csak a részt vevő feleken múlik, hogy összeesik-e az addig elképesztő formában játszó csaoat, aki végig vezetett, vagy esetleg az ellenféllel együtt felélednek ők is.

Ha összetörnek, akkor onnantól egyenes az út a másik félnek a fordítás felé, ami a semleges szurkolók számára óriási látványosság lehet, főleg ha már ők is elkönyvelték a vereséget. A kézilabda jócskán bővelkedik ilyen eseményekben, legyen szó olimpiai, Eb, VB, vagy klub szinten akár BL meccsekről. Izgalmakban sosem lesz hiány!

Csapatmunka – Taktika nélkül mit sem ér a csapatjáték

A lentebbi pontban még taglalni fogjuk a taktika szerepét is, most azonban a taktika, azaz a stratégikus játék alapját szeretnénk megemlíteni. Ez pedig nem lehet más, mint a csapatmunka. A taktika felel azért, hogy összehangolja a pályán lévő játékosokat egy nagy egésszé, hogy ők együttesen mozogjanak egy közös cél felé: a győzelem felé. Mindez azonban nem lehet elérhető a belefektetett közös csapatmunka hiányában.

Csapatsportokban pedig mindig kiemelkedő fontossággal bír ez. Mindig lenyűgöző látni, hogy milyen szinten képes együtt dolgozni egy csapatnyi ember, akiket mindet egy motiváció hajt és mind ugyanazt akarják: a győzelmet. Akár egy adott mérkőzésen, akár egy komplett torna során, de még a tévé készülékeken keresztül is átjön, hogy elég éhes-e egy csapat a sikerre, vagy csak lézengeni mentek ki.

A szurkolók szívét azok a csapatok szokták elnyerni, akik képesek egymásért küzdeni, akik sosem adják fel. Akik, ha egy társuk gyengén teljesít, nem lecseszik, hanem megpróbálják támogatni és felemelni azt. Ezek a csapatok lehetnek csak igazán sikeresek, hiszen minden csapat csak annyira erős, mint annak leggyengébb tagja.

A taktika – Végső soron észjáték is a kézilabda

Mint minden csapatjáték során, így a kézilabdában is óriási szerepet játszik a csapat taktikája. Lehet egy cspat támadó vagy védekező felfogású. Mindig az edző dolga lesz összehangolni am ozgásokat. Mi pedig nézőként élvezhetjük ki a tévé előtt ülve, hogy hogyan, milyen okosan irányított módon is mozognak együtt a csapatrészek.

Az ilyeneket felfedezni minden csapatsportban izgalmas tevékenység, de egy olyan gyors és izgalmas sportágban, mint a kézilabda, külön fokozza az élmény-faktort. Mely játékosoknak szavaz bizalmat az edző? Milyen felállásban küldi ki a csapatot a mérkőzésre? Mikor kér időt? Kiket és mikor és kik helyére cserél be? Ezek alapján annyi minden változhat a mérkőzés folyamán, hogy nem is lenne elég hely felsorolni mindent.

Gyors gondolkodás – Pillanatok alatt alaklhat át minden

A taktikával függ egybe a játék ezen aspektusa is. Persze meg lehet a mérkőzés előtt beszélni, hogy milyen stratégia szerint szeretné a csapat végigjátszani a mérkőzést. Ez azonban, ahogy minden csapatsport esetében, így a kézilabdában is folyamatosanváltozhat. Pillanatok alatt borulhat a papírforma, vagy az okosan, időigényesen, precízen felépített menetrend, ami szerint elterveztük az adott mérkőzést.

Ilyenkor jön képbe az, hogy a mérkőzésen épp játszó csapatok játékosai közül kik tudnak a leggyorsabban alkalmazkodni az adott szituációhoz, és kik tudják a legjobban és a leghiggadtabb módon lereagálni az eseményeket. Ha egy csapat elbízza magát, az könnyen vezethet fordulatos végeredményhez, hiszen a túlzott önbizalom a fordításhoz - illetve a vereséghez - vezető út első lépése.

A tévén keresztül élőben nézhetjük végig, hogy hogy pörög egyes játékosok agya. Hogy éles helyzetben miképp reagálnak bizonyos helyzetekben. Hogy képesek-e vállukra venni és vezetni a csapatot, vagy megbuknak a legnagyobbak tesztjén. Ez az egyik legizgalmasabb kérdés a legkomolyabb kézilabda mérkőzések során. Mi imádjuk ezeket megfigyelni, és bízunk benne, hogy Ti is!

Elképesztő technikai megoldások – A kreativitás a kulcs

Mit ér egy labdajáték, ha nem tudunk azon ámulni, hogy milyen zseniális mozdulattal juttatta a társához a labdát egy-egy játékos, vagy épp milyen lenyűgöző módon vágta be a hálóba azt. A kézilabda pedig jócskán bővelkedik ilyen elképesztő megoldásokban. Gyakran csak lesünk, hogy mi mindenre képesek is ezek a kiváló sportemberek a testükkel. Egyérintőben, méteres magásságokba emelkedve, lökve a labdát, hát mögül…

És akkor itt össze is köthetjük a fentebb már említett gyorsan pörgő aggyal ezt a szekciót. Hiszen tényleg olyan technikai kivitelezéseket láthatunk a játékosoktól, amikről korábban el se tudtuk képzelni, hogy a testünk egyáltalán képes lehet ilyen mozdulatokra. Ők pedig odamennek, ott vannak a legmagasabb szinten, egy kiélezett helyzetben, és simán megcsinálják azt, ami nekünk még csak eszünkbe sem jutott soha.

A kézilabdában (is) elkerülhetetlen a kiemelkedő kreativitás ahhoz, hogy lenyűgöző technikai mozdulatokkal kápráztathassa el a játékos a közönséget. Az ilyen megoldásokat pedig értelemszerűen az első áll-leesős ámulásból való ocsúdást követően mindig óriási tapsviharral jutalmazza az értő közönség. Nem is hiába. Az ilyen pillanatokért szeretjük ezt a sportot!

Világszerte népszerű – A világ minden pontján játsszák

A kézilabda népszerűségét - a fentebb már említetteken felül - tovább növeli az is, hogy a világ minden pontján elérhető ez a sportág. Kézilabda pálya minden országban van, kézilabdát bárhol lehet venni, pár embert bárhol lehet találni, aki szeretne veled egy csapatban játszani. Így tehát bárhol legyél is, kézilabdázni mindig fogsz tudni.

Ehhez kapcsolódik majd a következő pontunk is: a klubok között a kontinens legjobb csapatai vívnak meg egymással minden egyes évben. A nemzetközi tornákon pedig a válogatottak csapnak össze egymással. Minden ország rendelkezik kézilabda válogatottal - persze ki ilyennel, ki pedig olyannal, de megkérdőjelezhetetlen tény, legyünk akár Norvégiában, akár Gambiában vagy épp a Fülöp-szigeteken, kézizni mindig lehet.

A rangos tornák – Számos versenyen izgulhatunk kedvenceinkért

A fentebbi pontokból következően férfiak és nők egyaránt részt vesznek a legrangosabb versenyeken, persze külön kategóriákban. Négyévente az Olimpián izgulhatunk hazánk válogatottjáért mindkét nem képviseletében, de rendszeresen rendeznek Kézilabda Világ- és Európa-bajnokságokat is, na meg persze egyéb kontinentális tornákat is az illetékes orsázgok képviseletében.

Klub szinten a legrangosabb torna a Bajnokok Ligája. Ebben a nők között abszolút egyeduralkodó a magyar csapat, amely még Görbicz Anita vezetésével ült fel Európa (és a világ) trónjára, de a legendás magyar visszavonulása óta is hasonló pozícióban csücsül a győri női együttes. A férfiak között is vannak kiemlekedő magyar csapatok, mégha a Győri ETO szintjére nem is tudtak jutni. Érdemes azonban megemlíteni a Pick Szeged és a Telekom Veszprém KC csapatait.

Ők is rendszeres résztvevői a Bajnokok Ligája kieséses szakaszának. A válogatottak nemzetközi versenyei közül az Olimpia a legrangosabb, de természetesen Világbajnokságot és Európa-bajnokságot nyerni is óriási eredmény. A skandináv országok mellett Franciaország szokott a legnagyobb esélyesnek számítani, ez női és férfi tornákra egyaránt jellemző. Számos ország kezd azonban felnőni ezen nagy nemzetek mellé, és hát mi magyarok is gyakran képviseltetjük magunkat kiemelkedő csapatokkal.

Mindkét nem számára elérhető – Szexizmusnak helye nincs!

A kézilabda azért is nagy királyság, mert nincsenek nemi különbségek, itt tényleg teljes egészében megvalósul a feminizmus. Persze külön vannak választva a férfiak és a nők, de ennek eléggé nyilvánvaló biológiai okai vannak. Ez persze nem hátrány, sőt. Legalább kétszer annyi verseny télvezhetünk ki néző- és szurkolóként, hiszen ha az egyik nem tornájának vége, már kezdődhet is a másik. Nők és férfiak egyaránt játszhatják tehát ezt a sportot, és szerencsére játsszák is. Nem is akárhogy!

A sportfogadás élménye – Kézilabda fogadási ajánlatok és a legjobb szorzók

A fentieken felül van egy újabb szempont, ami még izgalmasabbá teszi a kézilabda események nyomon követését. Ez pedig nem más, mint az internetes sportfogadás. Kézilabda fogadási piacokat szinte minden online fogadóiroda kínál, már csak azért is, mert ez a világ egyik legnépszerűbb sportja, és rengeteg sportfogadó játszik, ha épp következik egy jobb kézilabda meccs. Nem hiába fogadnak rengetegen kézilabdára: fantasztikus sportfogadás bónusz ajánlatokban lehet részesedni!

Gyakran remek kézilabda fogadási ajánlatokat kaphatunk az oldalaktól. Ilyenkor ingyenes fogadásokat vehetünk igénybe egy-egy fontosabb meccs előtt, vagy mondjuk pénzvisszafizetési garanciás ajánlatokban vehetünk részt. Nem ritka az sem, hogy az oldal további odds boostot ad a többszörös kötésben megtett fogadásainkra. Ezek mellett természetesen befizetési és újratöltési bónuszokban is részesülhetünk külön kézilabda eseményekre specializálódva.

És a bónuszok már csak a jéghegy csúcsa, hiszen bónuszok nélkül is remek jutalmakban lehet részünk egy-egy kézilabda meccs fogadással. Rengeteg oldal kínál jobbnál jobb oddsokat, ráadásul élőben is fogadhatunk, ami csak tovább növeli az amúgy is gazdag kézilabda fogadási lehetőségeinket. Magyar játékosok számára a határ a csillagos ég - kézilabda fogadás és nyeremények bezsebelése szempontjából egyaránt. Szerintünk érdemes kihasználni az ebből adódó lehetőségeket, még akkor is, ha még nem talált rád a tökéletes sportfogadás stratégia.

Összefoglalás – Ezért rajongunk annyian a kézilabdáért

Cikkünk folyamán a kézilabda legizgalmasabb tulajdonságait emeltük ki, amelyek miatt igazán imádjuk ezt a sportágat. Számos okot felsoroltunk, ezek között volt a rengeteg gól, a sok fordulat az izgalmas mérkőzések, a tiszta játékidő, a taktika, a csapatmunka, a váratlan megoldások, a kreatív gondolatok, és még egyéb szempontok is.

Ha eddig nem rajongtál a kézilabdáért, bízunk benne, hogy cikkünket elolvasva közelebb kerültél a sportághoz, és más szemmel fogod nézni a következő mérkőzést. Ha pedig már eddig is hatalmas rajongója voltál az egyik legnépszerűbb labdajátéknak, akkor reméljük, hogy benned is hasonló érzelmek uralkodtak olvasás közben, mint bennünk. Mi már epekedve várjuk hazánk következő nagy dobását. Nem csak képletesen értve!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket