Kapucsínó, latte, tejeskávé?

A kávét lehet imádni, lehet utálni, vagy egyszerűen tudomást sem venni róla. Az biztos, hogy a világ legismertebb és legnépszerűbb itala. Ha iszod, akkor csináld jól és egészségesen!

Azt biztosan tudjátok, hogy a Testszerviz életmódban a laktóznak sok helye nincs. Mértékkel persze belefér, ugyanakkor nagyon sok embernek egyáltalán nem jó a laktóz. A felnőtt emberek jelentős részének nem termelődik laktóz bontó enzimje, így nehézséget okozhat a laktóz feldolgozás.

Laktóz, vagy nem laktóz?

Ilyenkor mit tehetünk, ha mégis kapucsínót, tejeskávét, lattét szeretnénk inni? És mindezt mondjuk otthon a reggeli kávézási szertartás közepette?

Ma már professzionális tejhabosítókból bőven van kínálat. Az egyik fontos szempont, hogy a tejhabosító az alternatív tejekkel is megbirkózzon.

A mandulatejből, kókusztejből, rizstejből is képes legyen habot csinálni. Ebben a kategóriában már kevesebb a megfelelő tejhabosító.

Persze az is igaz, hogy az alternatív tejekből sohasem lesz olyan hab, mint a hagyományos zsíros tejből.

Ha ragaszkodsz a keményebb és sűrűbb habhoz, akkor használj laktózmentes tejet legalább. Pont azt az érzést és állagot adja majd, mint a hagyományos.

Mitől lesz a hab kemény és sűrű?

A zsírtartalom ilyenkor döntő. Nem véletlen, hogy a barristák a 3.5% zsírszázalékos tejet használják. Magas hőmérsékleten és nagy nyomással habosítják, így lesz olyan, hogy akár a kanál is megáll a tetején. Az egyik próba egy vizsgán az, hogy a tejhab tetejére szór cukor mennyi ideig áll meg a habon és mikor süllyed el benne.

A tejet tartalmazó kávéknál is a mérték a fontos. Attól, hogy megiszol egy nap egy lattét, semmi bajod nem lesz, ha egészséges az emésztőrendszered és nincs érzékelhető laktóz allergiád.

Egyébként pedig javasoljuk a mandula, rizs, kókusz tejeket, abból biztos nem lesz probléma és nem kell visszafognod a mértéket sem.

A kávé egészségügyi hatásáról pro és kontra is vannak érvek. Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a kávé egy különleges élvezeti cikk.

Télen egy gőzölgő kapucsínó, nyáron egy jeges kávé bizony mennyei élményt nyújthat. Van aki imádja és van, aki ki nem állhatja.

Egy biztos, a minőségi kávézáshoz nem csak megfelelő kávéra van szükség, hanem minőségi eszközökre is szükség van. Ma már az otthoni kiváló kávék elkészítése sem bűvészmutatvány és sokkal kényelmesebb, olcsóbb, mint kávézókba zarándokolni.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket