Ezért jobb a szemednek a sötét mód a telefonon

Az utóbbi időben az okostelefonokon, de a számítógépeken is egyre inkább elterjed a dark mode vagyis az úgynevezett sötét mód használata. A legtöbb újonnan kiadott készülék már rendelkezik ilyen beépített funkcióval és egyre nagyobb azoknak az alkalmazásoknak a száma is, amelyek a megszokott fehér megvilágítás mellett elérhetővé teszik a sötét módot is.

Ennek az üzemmódnak a lényege, hogy készülékünk szoftvere egyetlen kattintással átalakítja az adott operációs rendszer vagy alkalmazás felületét, hogy az a minimális megvilágítással működjön. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az olyan passzív felületek, mint a hátterek vagy a menüsorok, teljesen feketék maradnak, az aktív elemek pedig kevésbé fekete, de sötétebb színűek lesznek.

Ahogy az internet egyre gyorsabbá és megbízhatóbbá vált, az okostelefonok pedig egyre okosabbá, a felhasználók egyre több dologra használják őket. Ma már gyakorlatilag állandó használati tárgyunk a telefon. Híreket olvasunk, naplót vezetünk, banki ügyleteket hajtunk végre, de számos játék, online kaszinó vagy éppen sportfogadás is elérhető egyetlen gombnyomással. Ezért aztán nem mellékes hozadéka a sötét módnak, hogy kíméli tulajdonosa szemét.

Szemkímélő, takarékos


A sötét üzemmód korántsem új dolog. Akik kicsit idősebbek, még emlékezhetnek rá, hogy a Windows megjelenése és az internet elterjedése előtt a számítógépeken a jó öreg MS-DOS rendszer futott, amelynek szintén fekete háttere volt. A fekete háttér előtt villogott a fehér kurzor és amit begépeltünk az fehér színű volt.

Az éjszakai mód ezután az autós GPS eszközöknél jelent meg tömegesen, hiszen az éjszakai vezetés közben nem vakította el a sofőrök szemét. Ezt ma is ismerjük, a navigációs eszközök a kinti sötétedés idején elfeketülnek és csak a pozíciónkat jelző nyíl, valamint az útszakasz világít.

A korszerű eszközökön elérhető sötét üzemmód egyik előnye, hogy nyugtatóan hat a szemünkre és az idegeinkre is. Akár dolgozunk a gépen vagy a telefonon, akár játszunk, a világos háttérben megjelenő sötét betűk és egyéb karakterek gyorsabban fárasztják a szemünket és hosszabb távon látáskárosodáshoz is vezethetnek. Másrészt, orvosi kutatások megállapították, hogy a szemünkbe vágó világos fény, főleg, ha sötét szobában ülünk, az idegeinket is komolyan megterhelheti.

A sötét üzemmód esetén a képernyő kevesebb fényt bocsát ki, ami kevésbé terheli le a szemünket és a lelki egészségünket is, ha sötétben, éjszaka mobilozunk vagy ülünk a számítógép elé.

A sötét mód másik előnye az energiatakarékosság. Biztosan észrevetted már, hogy ha sokat dolgoztál mondjuk notebookodon töltés nélkül és az elérte a gazdaságos, töltés előtti üzemmódot, hasonlóan csökkenti a kibocsátott fény mennyiségét. Ez azért van így, mert a LED kijelzőknek nincs háttérvilágítása, minden egyes képpontot külön dióda világít meg. Tehát, minél több fekete felület van a kijelzőn, annál többet lehet kikapcsolni használat közben is. Ezzel pedig gépünk, telefonunk energiafogyasztása is kisebb és a telefon akkuja is tovább bírja töltés nélkül.

Ha azonban valami miatt mégsem kedveled annyira a fekete képernyőt használat közben, van egy alternatív lehetőség is, ez pedig az úgynevezett nagy kontrasztú téma, angolul High Contrast Theme. Valójában ez az üzemmód a gyengénlátók számára hasznos, ugyanis a tiszta fekete háttér előtt a betűk és egyéb karakterek valamilyen rikító színben jelennek meg. Ezáltal a képernyő sokkal inkább kontrasztos lesz, a tartalom pedig könnyebben olvasható.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket