A szerencsejátékozás pszichológiája - Játék függőség nélkül

A szenvedélyes szerencsejátékos pszichológiája: Hogyan élvezhetjük a szerencsejátékozást anélkül, hogy pszichológiailag függővé válnánk?

Az ipar modernizációjának következményeképpen az országok jelentős bevétele a szerencsejátékokból folyik be, a társadalom kikapcsolódási szokásai pedig megváltoztak az utóbbi időben. A szerencsejátékosok száma is minden évben nő, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, és minden alkalommal egyre modernebb kaszinókat és szerencsejátékokat próbálhatunk ki. Magyarország piacán is egyre minőségibb oldalak jelennek meg, a fairspin online casino például idén az egyik legtöbb felhasználóval rendelkező platform lett. Mivel ma már szinte mindenki számára elérhetőek ezek a platformok, ezért a függőség kialakulása is jobban veszélyezteti az embereket. De mit lehet tenni az ellen, hogy kialakuljon az addikció, és tovább élvezhessük a játékokat? A választ cikkünkből megtudhatod!

A megelőzés fontossága

Mint azt sokan tudják, a szerencsejátékozás egy igen régóta közkedvelt elfoglaltság, amely különböző okok miatt igen addiktív. Természetesen a függőség nem minden esetben alakul ki, hiszen mindenki különbözik, viszont kezdő játékosként érdemes bizonyos szabályokat betartva játszani. Mint az egészségügy minden területén, a prevenció rendkívül fontos része a hosszútávú, egészséges életnek.

 

Szakértők úgy definiálják, hogy a függőség során a káros viselkedés egy idő után szokássá válik a szerencsejátékosok életében. Fontos kiemelni, hogy a függőség nem egyből, és nem rögtön alakul ki. Ez tehát azt jelenti, hogy nem attól válik valaki szerencsejátékfüggővé, hogy kipróbált néhány nyerőgépes játékot, vagy szeret pókerezni és sportfogadásokat kötni. A hangsúly a rendszerességen, és a mértéken van, amelyet megfelelő prevencióval és kellő odafigyeléssel kiválóan be lehet tartani.

Miért addiktív a szerencsejátékozás?

Számos oka van annak, hogy a szerencsejátékozás miért addiktív. Ez a fajta függőség azt jelenti, hogy a játékosok egy idő után már kontrollálhatatlan késztetést éreznek arra, hogy folytassák a játékot, annak ellenére, hogy az egészségügyi vagy pénzügyi körülményeik miatt egyébként nem engedhetnék meg ezt maguknak. A játékosok hozzáállása ilyen esetekben megváltozik, és úgy fogják fel, hogy inkább hajlandóak kockáztatni a nagyobbat annak érdekében, hogy aztán valami még nagyobb értéket kaphassanak.

Biológiai folyamatok

A kaszinózásra, lottózásra, sportfogadásra, vagy egyéb szerencsejátékokra teljesen más szemmel kell tekinteni, mint bármi más játékra. Ugyanis a szerencsejáték az agy jutalmazó rendszerét stimulálja, ezt pedig a dopamin működteti. Ezáltal a játékos agyában olyan folyamatok zajlanak le, amely megerősíti az érzeteket, például öröm, vagy boldogságérzet, ezeket pedig bizonyos cselekvésekhez kapcsolja az agy. Jelenesetben a sikeres szerencsejátékozásból fakadó nyeremények, izgalmak és élmények a meghatározó faktorok. Hozzátartozik még az adrenalin is, amelynek szintén függőjévé lehet válni. A játékok során nő az adrenalin-szint, ezért a játékosok még többet akarnak. Úgy érezhetik, hogy az izgalom feldobja a hétköznapokat, és van értelme az életüknek.

 

Ezzel ellentétben, az egészséges szerencsejátékozás rendkívül szórakoztató lehet, sőt, kutatások bizonyították, hogy a kereteken belüli játék hosszútávon sokkal kifizetődőbb. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a játékos határokat szab magának, akkor maga a szerencsejátékozás is sikeresebb lesz, hiszen nem érzelemmel tekint a játékokra, higgadtabb a hozzáállása, és tisztában van a következményekkel.

A függőség jelei

A függőség kialakulásának több tünete van, amit egyszerűen fel lehet ismerni. Elsősorban érdemes megfigyelni magunkat, vagy környezetünket, hogy az alább felsorolt tünetek közül az egyiket észrevesszük-e.

 

  • A játékosnak minden gondolata a szerencsejáték körül forog, még akkor is, amikor nem azzal foglalkozik.
  • Ahhoz, hogy izgalmas legyen a játék, egyre nagyobb összeg befizetésére van szüksége a játékosnak.
  • Ha megpróbálja lecsökkenteni a szerencsejátékozást, ingerlékennyé és nyugtalanná válik.
  • Nem sikerül visszaszorítani és kontrollálni a szerencsejátékkal való eltöltött időt.
  • A szerencsejáték egy idő után már nem élmény, hanem a problémák elől való menekülés egy formája.
  • Másoktól kér pénzt az adósságok rendezésére.
  • A játékos a következő érzéseket érezheti: bűntudat, depresszió, szorongás, magány, tehetetlenség.
  • Veszélyezteti a kapcsolatait, és hazudik a szerencsejátékozás mértékéről.

Hogyan előzhető meg a függőség kialakulása?

Annak ellenére, hogy a szerencsejátékozás iránt kialakult függőség megelőzésére nincs kézzelfogható módszer, a kockázatok csökkentésével kevesebb az esélye annak, hogy kialakuljon. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy mik a felelősségteljes szerencsejátékozás módszerei.

Állíts be magadnak egy limitet

A limit beállítása érthető a pénzügyekre és az időre is. Mielőtt elkezdenél szerencsejátékozni, tervezz meg előre egy határt, amely keretén belül maradva tudsz majd utána játszani. A pénzügyi limiteket érdemes az alapján beállítani, hogy figyelembe veszed, hogy mennyi összeget engedhetsz meg magadnak a játékra. Ezenkívül az időt tekintve is érdemes limitet meghatározni, például az ajánlott játékidő nem lépheti túl a napi 1 órát.

Keress más hobbikat is

A szerencsejátékozás mellett számos más hobbi űzésére is van lehetőség. Ez segít abban, hogy ne ragadj le a számítógép vagy telefon előtt, és arra is kiváló, hogy szüneteket tarts a játékok közben. Ez lehet fizikai aktivitás, például séta, sportolás vagy jóga, illetve egészséges lehet még a jóga, az önkénteskedés, vagy az utazás is. Emellett ajánlott több időt tölteni a családoddal vagy a barátaiddal is, de fontos, hogy olyan emberek legyenek a környezetedben, akik nem szerencsejátékoznak.

Ne érzelemből játssz

Ha érzelmeket viszünk a szerencsejátékozásba, akkor nagyobb az esélye a függőség kialakulásának. Ezért fontos, hogy soha ne unalomból vagy érzelemből játsszunk. Ezt azzal kerülheted el, ha szigorú keretek között játszol, és úgy tekintesz a szerencsejátékozásra, mint egy szórakozási formára. Ha érzelmeket viszel a játékaidba, akkor később ezek az érzelmek eluralkodhatnak rajtad, és átalakulhatnak bűntudattá, vagy akár agresszióvá is.

Gondolj a következményekre

A függőség kialakulásának megelőzésében közrejátszik az is, hogy belegondolsz, hogy milyen következményekkel jár az addikció. Megváltozhat tőle a viselkedésed, ami hatással lehet a környezetedre és a kapcsolataidra, illetve pénzügyi nehézségeket is okozhat. Az előző pontban említett érzelmek, amelyeket a játékokba viszel később károssá válhatnak, ami nem csak a körülötted élők életét nehezítheti meg, hanem a sajátodat is.

Kövesd a költségvetéseidet

A költségvetés és pénzügyek követése nem csak prevencióként működhet, de a sikeres játékokat is elősegítheti. Minél kevesebb pénzt teszel fel a játékokra, annál alacsonyabb lesz a kockázat, ezáltal kevésbé viszel bele érzelmeket is. Emellett a sikereidet is növelheted, hiszen ha kis pénzben játszol, akkor lehetőséged van akár több játékot is kipróbálni. Azonban mindenképp fontos, hogy csak annyi pénzt játssz, amennyit megengedhetsz magadnak arra, hogy el is veszíts.

Emlékeztesd magad a vesztés lehetőségére

Természetesen az esélyed mindig meg lesz arra, hogy nyerj, hiszen a legtöbb szerencsejáték nem a tudáson, hanem a véletlenszerű eseményeken (szerencsén) alapul. Viszont fontos megjegyezni, hogy ugyanemiatt mindig fennáll a lehetősége annak, hogy veszítesz, függetlenül attól, hogy mekkora vagyonnal, stratégiával vagy tudással rendelkezel. Ezért kulcsfontosságú emlékeztetni magad arra, hogy a szerencsejáték nem elsődleges bevételi forrás, függetlenül attól, hogy mekkora a nyeremény.

 

Probléma esetén kérj segítséget

Ha magadon, vagy a környezetben tapasztalsz olyan tüneteket, amik hasonlóak az általunk felsoroltakhoz, akkor mindenképp ajánlott felkeresni egy szakembert. A pszichológusok azért dolgoznak, és az ezzel foglalkozó szervezetek mind azért jöttek létre, hogy segítségül szolgáljanak azoknak, akik észlelik magukon vagy környezetükön az addikció jeleit. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a terápiás segítség soha nem ciki vagy kellemetlen, hiszen mindenki rendelkezik olyan problémákkal, amiket a környezetünk és a saját életünk érdekében ajánlott rendezni.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket